fbpx

Kako uvijek dobiti savršen biskvit

biskvit

Tko god je ikad u životu radio tortu, zna da je biskvit ujedno i najbolja stvar i najveće zlo koje je ikad osmišljeno.

Kada ga radite prvi puta, ispadne prozračan, mekan i sočan. A onda idući puta napravite točno istu stvar, po istom receptu, u istim uvjetima i dobijete debelu palačinku koja je nekako uspjela ostati sirova u sredini. I to obično točno onda kada želite da ispadne savršeno jer vam dolaze gosti ili, još bolje, svekrva.

Postoji puno taktika izrade savršenog biskvita na internetu. Sve zvuče pomalo kao da ćete žrtvovati djevicu u ponoć na zimski solsticij, ali – i to je najgore od svega – najčešće ne čine nikakvu razliku prilikom izrade biskvita.

Obavezno prosijte brašno

Najčešći savjet na koji možete naići kada guglate ‘kako dobiti savršen biskvit’ jest o prosijavanju brašna i suhih sastojaka. I istina, prosijati brašno često pomogne ako se želite riješiti nešto krupnijih komadića koji su možda zalutali, ali ne pridonosi baš previše savršenosti biskvita.

Sastojci moraju biti sobne temperature

Uz osnovni, postoji nekoliko specifičnih vrsta biskvita. Neki od njih su đenoveški, jaconde, sponge cake i angel food cake, no to su posebne vrste za posebne prilike. Đenoveški biskvit se tako primarno koristi u roladama, angel food cake se obično natapa sirupom, a jaconde kao dekoracija za druge kolače. Sponge cake sam već radila i recept možete pronaći ovdje, a njegova specifičnost je u obilnim količinama praška za pecivo. U takvim slučajevima se ili koriste nešto drugačiji sastojci ili slijedi “vračanje” sa sastojcima: prosijavanje brašna, određena temperatura sastojaka itd. Za biskvite vulgaris koje koristimo kada radimo tortu za dječji rođendan najčešće nije bitno jeste li upravo izvadili jaja iz frižidera ili ih držali sat-dva van njega.

Prvo pomiješajte jaja i maslac

Osnovni recept koji ja imam ne koristi maslac, već ulje prilikom izrade biskvita. Ipak, u slučaju da želite zamijeniti obično biljno ulje nečim finijim, rješenje je da uzmete potrebnu količinu maslaca i jednostavno ga otopite. Jedino na što treba pripaziti jest da ne ulijete vreli otopljeni maslac u ostatak smjese, već ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Međutim, ako odmah u startu pomiješate jaja i maslac, teško ćete dobiti finu i spužvastu teksturu kakvu želite od biskvita. Veća vjerojatnost je da ćete ga protestno baciti u kantu za smeće nego nafilati finom kremom. Znam to iz vlastitog iskustva, zna i moja kanta.

Što je onda “točno”?

Metoda koja se meni osobno pokazala najuspješnijom jest strpljenje i puno ljubavi prilikom izrade kolača.

Šalim se, naravno. Moj proces se prije može opisati kao mirno zadovoljstvo do prvog trenutka kada nešto krene po zlu, a onda slijedi ljutnja i psovanje. No, metoda koja najrjeđe dovede do ljutnje i psovanja prilikom izrade biskvita je malo nekonvencionalna. Sastojci koje navodim su okvirni, za veliku tortu, no ako želite napraviti manji desert, samo prepolovite sastojke.

Sastojci

  • 10 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • 2,5 dcl ulja ili 240 g maslaca

Izrada

  1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. U zdjeli pomiješajte jaja i šećer te mikserom istucite u čvrsti snijeg koji je teksturom nalik na meringu ili beze kore.
  2. Tek tada dodajete žutanjke i to nikako mikserom. Obavezno uzmite pjenjaču i nježno sve skupa promiješajte tako da radite vertikalno kružne (odozgo prema dolje radite krug) pokrete. Nemojte se bojati između miješanja pjenjaču izlupkati po rubu zdjele kako bi skinuli svu smjesu s nje i, prilikom idućeg miješanja, mogli što bolje uhvatiti sastojke. Isto tako, ne morate sasvim pomiješati žutanjke i snijeg jer postoji velika vjerojatnost da ćete izbiti previše zraka iz smjese. Ja obično “odvrtim” par krugova, nekih 4-5 i idem na slijedeći korak.
  3. Dodajte ulje ili otopljeni (i prohlađeni!) maslac. Ponovite kakvih 4-5 vertikalno kružnih pokreta i ne živcirajte se ako smjesa izgleda kao sve osim smjese za biskvit.
  4. Suhe sastojke dodajete posljednje i to sve odjednom. Ako želite, možete ih prosijati, no stvarno nije toliko bitno. Nastavite miješati vertikalno kružnim pokretima dok se svi sastojci sasvim ne povežu. Gotova smjesa mora i dalje biti čvrsta te prepuna mjehurića zraka koje smo u nju utukli još dok smo miješali šećer i bjelanjke.
  5. Istresite smjesu u kalup za pečenje te pecite na 150°C oko 30 minuta, ovisno o tome koliko vam je pećnica jaka i kalup za pečenje velik (za manje kalupe podijelite smjesu u 2 dijela i pecite ih zajedno). Jedino na što trebate obratiti pozornost jest da gotova smjesa ne stoji predugo prije pečenja kako se ne bi počela opuštati i da biskvit tijekom pečenja ne izgori.
  6. Napunite kremom po želji i ohladite, pa je spremno za posluživanje!

Scroll to Top