fbpx

Knjiga vs. film: The Hating Game

Slika logotipa filma The Hating Game.

The Hating Game romantična je komedija napravljena prema uspješnom romanu Igra ljubavi i mržnje autorice Sally Thorne.

Romantična komedija The Hating Game film je napravljen prema istoimenom romanu – kod nas poznat kao Igra ljubavi i mržnje. Pogledala sam ga nekidan – i moram priznati da mi se svidio. Mislim, nema tu puno razloga za ne svidjeti se: glavna junakinja Lucy Hutton je simpatična i humoristična, a Joshua Templeman je ZVM – Zgodni Visoki Mrgud. Lucy glumi Lucy Hale, a kao Joshua je castan prelijepi Austin Stowell.

The Hating Game

Radnja filma The Hating Game vjerno prati sam roman, zbog čega sam bila jako, jako sretna. Okej, ima nekih detaljčića koje su promijenili, tipa – Lucy ima zelene, a ne plave oči. No, takve promjene su suptilne i ukusno izvedene. Vjerojatno kako bi produkcijski bilo što lakše izvedivo, tako da nema zamjerke.

Lucy i Joshua zajedno rade u izdavačkoj kući Bexley & Gamin, nastalom nakon spajanje prethodno postojećih Bexley i odvojeno Gamin. Lucy radi za Helen, vlasnicu Gamina, a Joshua za Richarda, vlasnika Bexleyja. Bexleyjevci i Gamini se ne slažu, počev od direktora pa do zaposlenika. Joshua i Lucy, asistenti dvaju direktora, neslaganje odvode na novu razinu. Do te mjere da gospođa koja radi u ljudskim resursima ima traume zbog njihovih svađa.

Glavni junaci filma The Hating Game.

Vladajuće pat stanje u njihovom uredu se promijeni u trenutku kad Helen i Bexley najave kako će zaposliti novog izvršnog direktora. Lucy i Joshua su njihovi favoriti, ali trebaju proći proces prijave i razgovora za posao. Također, njihov animozitet eskalira u – sigurno ste to prvo pretpostavili – ljubakanjem u liftu.

Jer to obično tako ide kad se dvoje ljudi mrzi.

Svađanje i prepucavanje tako zadobije notu romantike, a hoće-li-neće-li trenuci postaju sve češći i češći, pa većinu filma The Hating Game gledate:

a) sa glupavim smiješkom;
b) navijajući da se taj hoće-li stvarno dogodi.
c) oboje istovremeno.

Glavni glumci

Lucy Hale kao Lucy Hutton mi je bila pun pogodak. Mala, slatka, simpatična i dinamitna – bila mi je odlična već u Slatkim malim lažljivicama. U ulozi romantične heroine s vatreno crvenim ružem na usnama je bila za ljubit’ prste.

E, a Austin Stowell? Fizički mi je apsolutno odgovarao ulozi Joshue Templemana, visok kakav je (iako to nije teško pored metar i ćevap Lucy Hale). Te lijepe plave okice i taman dovoljno svijetla kosa da ne bude presvijetla je aman-taman. Čak i meni koja svaki ljubavni interes u svakom ljubiću zamišlja kao Henryja Cavilla.

Glavni glumci filma The Hating Game.

Međutim…

Stowellov glas. Znate ono kad čujete glas i zamislite stas, pa ne paše? Osobno mi se to dogodilo dok sam gledala Archera i zamišljala kako bi izgledao taj glumac. Ništa se nije poklapalo s tim dubokim i malo promuklim glasom Archera Sterlinga, najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu. Bila sam malo razočarana, al’ Bože moj – nije bilo bitno.

Mislila sam kako ne ide gore, a onda sam pogledala The Hating Game. Kao što rekoh – Austin Stowell je prekrasan. Stani, sjedni, nemoj piti bilo što da se ne zagrcneš i gledaj. I onda je otvorio usta.

Ja nisam znala dal’ da se smijem ili da plačem ili oboje. Napeta scena, sve seksi, on nešto kaže – a meni nije dobro. Polupiskutavi glasić koji bi dala nekom pubertetliji, taman prije nego što promukne. Skoro pa sam stavljala prste u uši da ne čujem kad bi došao red na njega da nešto kaže. Divila sam se tome što je Lucy Hale uspjela ostati ozbiljna i nominiram ju za Oscara samo zbog toga.

Glavni glumci

Kao što sam već rekla, promjene u filmu su bile minimalne i lake za izignorirati jer su se lijepo uklopile i u priču i u produkciju. Ne, Lucy nije nezakonito dijete Bexleyja niti su producenti imali dovoljno slobode da use*u radnju. Neus*ana radnja je sretna ja i mislim da bi to trebala biti praksa za sve filmove i serije po knjigama ikad. A ne kao Percy Jackson koji je zbog “pjesničke” slobode bio negledljiv i sramota.

Dakle, sve u svemu – imate moju toplu preporuku za pogledati The Hating Game. Čak neću preporučiti da prvo gledate film pa čitate knjigu jer vam se dojmovi neće katastrofalno promijeniti čak i ako bude obrnuto. Iako, moram priznati, uvijek je lakše vidjeti glumca pa zamisliti svog savršenog lika u knjizi nego obrnuto.

Pogotovo kad postavite Henry Cavill standarde, pa onda urlate na polupiskutave glasiće dok glumci pokušavaju biti seksi.

Knjigu možete pronaći na stranicama knjižare Mozaik, a film…snađi se druže.

Scroll to Top