fbpx

Vojvoda i ja (Bridgertoni #1) – Julia Quinn

Vojvoda i ja prva je knjiga serijala Bridgertoni.

Prva knjiga u serijalu - Vojvoda i ja - odgovara prvoj sezoni serije Bridgerton, a sveukupno postoji osam romana o osmero braće i sestara Bridgerton.

Možete zamisliti moje oduševljenje kada sam shvatila da je napravljena prema knjigama. Ne jednoj, ne dvije, već osam knjiga poznatih pod nazivom Bridgertoni. S obzirom da sam iskopala kako se prva tri dijela (Vojvoda i ja, Vikont koji me volio, Džentlmenska ponuda) prodaju kod nas u knjižari Mozaik, klik-klik pa sam si ih i ja pred-naručila.

Takvu patnju prouzrokovanu iščekivanjem nisam osjetila otkad sam kao dijete godinu za godinom čekala da izađe novi Harry Potter. Pretpostavljam da mi se tada omrznulo gledati serije ili čitati serijale knjiga koji nisu izašli odjednom jer strpljivost mi nije jača strana. Tako je i ovdje presudilo moje nestrpljenje pa sam do kraja tjedna pročitala svih osam knjiga na engleskom jeziku.

Ni trenutka nisam požalila. Požalio je, doduše, moj muž jer sam sedam dana sjedila na kauču, zamotana u dekicu, i na svako pitanje odgovarala s ‘Aha’.

“Baš kad je odlučila da je njezin mogući spasitelj nepopravljivo nadmen, morao joj se tako nasmiješiti. Bio je to jedan od onih dječačkih osmijeha koji su rastapali ženska srca u krugu od petnaest kilometara.”

Julia Quinn

Ipak, i serija i knjiga imaju svoj određeni šarm. I da, definitivno mislim na Regé-Jean Pagea i knjišku verziju Simona Basseta. Moje mišljenje o seriji možete pročitati ovdje, no, s obzirom da ovdje pričamo prvenstveno o knjizi, neću previše duljiti.

Vojvoda i ja

Preokret nastupa nakon što se u London vrati vojvoda od Hastingsa, dugogodišnji prijatelj Daphneina starijeg brata. U društvu široko poznat kao tih, arogantan i ženskaroš, Simon se susreće s gospođicom Bridgerton. Nakon što posvjedoči neuspješnom udvaranju Nigela Berbrookea (koji završi nokautiran – dvaput).

E sad, iako svima nama balovi i zabave u engleskim salonima zvuče jako privlačno, stvarnost je bila drugačija. Takva da (barem u romanima Bridgertoni) su više sličili otvorenoj sezoni lova. Ambiciozne Mame nastojale su utrpati svoje kćeri Zagriženim Neženjama. Pošto-poto.

Iz nužde tako nastane dogovor između Simonai Daphne. On traži svojevrstan štit od Ambicioznih Mama, a ona da je londonska gospoda dožive kao potencijalnu ženu. Pretvarajući se da udvaraju jedno drugom, njih dvoje prolaze kroz sve zavrzlame salonskog života. I, kako to već ide, polagano počinju razvijati osjećaje jedno prema drugom.

Sve to, naravno, popraćeno je oštrim perom Lady Whistledown, anonimne spisateljice popularne trač-kolumne koja cirkulira Londonom.

Tipično-netipični ljubić

Stranica knjige Vojvoda i ja.

No, stavimo li na stranu moje uživljeno maštanje o balovima i zgodnim vojvodama, Vojvoda i ja svakako je roman koji bi vam preporučila za pročitati. Zabavan je, gutate stranicu za stranicom i – upozorenje! – nećete ga odložiti dok ga ne dovršite.

Kritizira (onodobno) društvo na humorističan način te donosi niz mali i toliko smiješnih istina o muško-ženskim odnosima. Sama činjenica da je glavni podstrek radnje dogovor utemeljen na shvaćanju da muškarci često počnu žudjeti za ženama koje su previdjeli nakon što drugi, moćniji muškarci pokažu interes za njima govori dovoljno.

“Muškarci su ovce. Kamo jedan krene, ostali ga ubrzo slijede.”

Julia Quinn

Isto tako, likovi nisu plošni. Nemamo tipičnu junakinju koja pada u nesvijest na najmanji problem, kao ni hrabrog junaka spremnog preplivati La Manche zbog odabranice svog srca. Istina, Quinn apelira na sva naša ženska delikatna fantaziranja o posesivnim i ljubomornim macho muškarcima.

No, njeni glavni junaci imaju sasvim ljudske mane: Daphne, koja se osjeća previđeno i zanemareno zbog svog prijaznog karaktera i Simon, čije ga je nesretno djetinjstvo i govorna mana učinilo sumnjičavim i hladnim. Nije se teško zaljubiti u savršene Mary Sue likove, no još je lakše obožavati one čija ih “oštećenost” čini toliko šarmantnijima i zanimljivijima.

Knjigu možete pronaći na stranicama knjižare Mozaik, a preporučam čitati dok jedete kiflice sa džemom i vrhnjem.

Scroll to Top