fbpx

From Lukov with Love – Mariana Zapata

Slika romana From Lukov with Love Mariane Zapate.

From Lukov with Love roman je autorice Mariane Zapate, kraljice slow burn ljubića.

S Marianom Zapatom i From Lukov with Love prvi put sam se susrela na Instagramu. Non-stop mi je iskakala ta neka knjiga o – ni više ni manje – umjetničkom klizanju. S obzirom da sam ja Zapatu zamijenila s jednom totalno drugom autoricom (čijeg se imena, eto, ne mogu ni sjetiti), bila sam uvjerena da je knjiga šrot. I uredno bi nastavila scrollati kad bi naišla na bilo kakav reel koji je imao veze s njom.

I onda – jer sam očito beskičmenjak podložan Instagram trendovima – sam pročitala From Lukov with Love. Tu večer, bez da sam se digla popiti vode. Onda sam se hidrirala (roknula Monster jer je bilo 2 ujutro), pa pročitala i The Wall of Winnipeg and Me. Znala sam da ću sutra imati book hangover, biti nenaspavana i neproduktivna, ali odlučila sam YOLO-at simpajuć za fiktivnim sportašima. Bilo mi je lijepo i toplo oko srca.

Podaci o romanu From Lukov with Love.
Dodatni podaci o romanu From Lukov with Love.

From Lukov with Love

From Lukov with Love vrti se oko Jasmine Santos, klizačice koja je svjesna da je krajnje vrijeme za uspjeh u njenoj karijeri. Skeptična je, svjesna da su šanse za prekinuti taj nesretni niz male, ali ipak, svakog dana ponovno ustaje u cik zore, trenira, radi i onda sve ispočetka. Sve to dok sa stropa dvorane za klizanje vise plakati koji veličaju sportske uspjehe osobe koju bi Jasmine gurnula pod vlak da može – Ivana Lukova.

I onda, nakon jednog sasvim groznog dana, Jasmine dobije ponudu koju ne može odbiti: biti Lukovljeva partnerica.

“My mom said I had serious trust issues, but honestly, the more people I met, the more I didn’t want to meet more.”

Mariana Zapata

Do trenutka kada Jasmine prihvati, već postane sasvim jasno kako će to partnerstvo biti za čitati i jesi kokice dok se smiješ kao malo zlo na djetinjaste fore i prepucavanja. Jasmine Lukova zove Sotona, a on nju Mesna okruglica. Sinergija na ledu im je odlična, a u pauzama si šapću nježnosti kao “Čudi me da klizaljke nisu pukle pod tobom” i “Nadam se da ćeš oćelaviti.”

Po pitanju radnje nema se baš puno toga za dodati. Fokusirana je primarno na Jasmine i Lukova, njihov odnos i klizačko partnerstvo. Sve se događa jako sporo i polagano, Zapata postepeno pojačava napetost između njih do točke vrenja. Slow burn na entu, pa je sasvim jasno zašto se autoricu smatra kraljicom takve vrste ljubića.

Grumpy x grumpy sunshine

Osim što se ovdje radi o jednom potentnom slow burnu, From Lukov with Love također je ne-baš-toliko-tipičan grumpy x sunshine. Vidjela sam da se From Lukov with Love smatra obrnutim grumpy x sunshine, gdje bi Jasmine bila naš Mrgud (to joj je čak i nadimak). No, dok sam čitala knjigu, nekako su mi oboje bili generalno grumpy. Jasmine je sarkastična, oštra i voli se svađati, a Lukovu bome ne izlazi duga iz dupeta. Dapače. Poprilično voli natrljati sol na ranu, pa naglasiti kako je ipak on višestruki svjetski prvak.

Stvar je u tome što to sve skupa ispadne jako, jako simpatično jer ni jedno ne ostane dužno. Jasmine tako spomene kako je video Lukova kako se rasipa po ledu na svjetskom prvenstvu u Rusiji jedan od njenih najdražih. Ni Jasmine ni Lukov nisu osjetljivi i skloni prenapuhivanju ne-baš-prijateljskog vrijeđanja van proporcija. Preciznije, Zapata nije sklona rastezanju radnje preko svake mjere. Njen slow burn je sasvim ugodan. (Dinamika odnosa dosta me podsjetila na onu Lucy i Joshue u Igri ljubavi i mržnje, iako je to otprilike to što se sličnosti romana tiče.)

“Dumbass, I mouthed before I could stop myself and be better. Meatball, he mouthed back.”

Mariana Zapata

No, naši verbalno agresivni klizači ipak su kroz knjigu pokazali i mekšu stranu, nježnost i osjetljivost. Ispostavilo se da je odlična podloga njihovu odnosu bila baš ta oštra iskrenost. Jer, ako ti netko može reći da su te roditelji usvojili direktno iz pakla bez da trepne, znači da te vjerojatno ne mulja ni kada ti kaže nešto lijepo.

Ledena priča za tople preporuke

Iako je radnja ove priče smještena na ledu, ipak te ispuni toplim osjećajima dok ju čitate. Rastopiš se više puta, između glupavog smijanja i još glupljih fora, ali From Lukov with Love ima moje iskrene preporuke. Istina, nekonvencionalno je to što glavni muški junak nije ubildani američki nogometaš (gledam tebe, The Cheat Sheet).

Ali, Ivan Lukov hvale je vrijedan primjerak nerealnih standarda o muškarcima koje nam isporučuju ljubavni romani. Moj zlatni ZVM standard je bio ispunjen – Zgodni Visoki Mrgud. Usto voli pse, ima gadno oštar smisao za humor i uspijeva izaći na kraj s Jasmine Ljutkom Santos.

Ku’š bolje?

Knjigu možete pronaći na stranicama knjižare Hoću knjigu ili Amazonu.

P.S. S obzirom da volim oštetiti druge istim stvarima koje su oštetile i mene, pogledajte trailer za Blades of Glory nakon što pročitate knjigu. Hvala, nema na čemu, ne možete to isprati ni solnom kiselinom iz mozga.

Scena iz filma Blades of Glory kao usporedba na klizanje u knjizi From Lukov with Love.

Scroll to Top