fbpx

12 pravila za život: protuotrov kaosu – Jordan B. Peterson

12 pravila za život

Knjiga 12 pravila za život koncipirana je tako da svako poglavlje predstavlja svoje zasebno pravilo, a uistinu može biti protuotrov kaosu današnjic

Jordana Petersona sam, kao i mnogi drugi, prvi puta slušala putem njegove Youtube stranice. Već tada mi je za uho “zapela” njegova inteligencija koja me – akademski rečeno – ostavilo jednostavno paf.

Porijeklom iz Kanade, Peterson je svoju karijeru ostvario prvenstveno radeći kao psiholog i predavajući na sveučilištima. Međutim, ono što ga je izdvojilo iz mase bilo je, kao što i sam kaže, 12 pravila za život koja je napisao na jednom od popularnih internet foruma. Njegov usput napisani komentar dobio je ogroman odaziv među publikom, mjeren u stotinama tisuća klikova, što ga je i povezalo s izdavačkom kućom koja je od njega zatražila suradnju u obliku knjige.

Ono što je meni bilo posebno zanimljivo jest činjenica da je Peterson političkim opredijeljenjem konzervativac, a usto i, na njemu svojstven način, religiozna ili barem ne potpuno materijalistička osoba. Čovjek takva svjetonazora na popularnoj sceni prava je rijetkost. Međutim, 12 pravila za život: protuotrov kaosu jedan je od svjetskih bestsellera unatoč tome što obilato spominje Boga, religiju i uzima biblijske primjere.

Peterson je, u moru onih koji propagiraju što lagodniji i hedonistički način života, svojevrstan glas razuma, onaj koji viče u pustinji današnjice skoro kao kakav starozavjetni prorok. Poziva da idemo užim i težim putem, da prihvatimo patnju i žrtve u našim životima kako bi bili bolji ljudi te, posljedično, učinili svijet boljim mjestom.

Iskreno sam se zapitala: kako je to moguće? Zašto je toliko popularna knjiga koja poziva na nešto sasvim suprotno vrijednostima današnjice čiji je glavni moto brže, bolje, lakše – i najvažnije – kako god tebi paše?

Odgovor sam našla upravo između korica ove knjige.

12 pravila za život u 12 poglavlja

Koncipirana je tako da svako poglavlje predstavlja svoje zasebno pravilo i, pogađate, ima ih dvanaest. Primjeri koje Peterson donosi obilati su, bilo iz njegova privatnog života, rada kao psihologa, povijesti ili Biblije. Sve to povezano je u jednu kompaktnu i jasno razumljivu cijelinu odličnim stilom pisanja koji, iako se bavi ozbiljnim temama, knjigu čini laganom i pitkom za čitanje.

No, unatoč tomu, 12 pravila za život zahtjevna je knjiga. Očekuje od vas potpunu posvećenost štivu koje čitate i paralelno preispitivanje vlastite nutrine. Što je ono što uistinu volite? i Biste li mogli s jednom ili dvije odluke smjerati prema boljem rezultatu (tijekom dana)? potiču čitatelja da se zamisli nad vlastitom svakodnevnicom i radnjama koje obavlja iz dana u dan. Peterson se nemilosrdno dotiče svih osobnih problema koje jedan čovjek može imati, počevši od viška ili manjka samopouzdanja, mogućih trauma koje mogu obilježiti pojedinca, kvalitete naših prijateljstava, zavisti, gorčine, odgoja djece, pitanja laži i istine…

Pa ipak, Petersonova poruka nije da se prepustimo prstu sudbine da s nama mlatara kako želimo dok mi sami stojimo kao nijemi statisti u vlastitu životu. Dapače. Ovom knjigom svatko od nas pozvan je na borbu za kvalitetnije “ja”, bolje sutra i sretniju budućnost. I to, kao što smo već rekli, putem prihvaćanja patnje.

“Ostavio sam iza sebe dobar dio svoje prošlosti. U malenu mjestu svatko zna tko si. Vučeš za sobom svoje godine poput psa koji trči s limenkama zavezanima za rep.”

Jordan B. Peterson

Protuotrov kaosu

Mislim da je 12 pravila za život knjiga koja stvarno može biti protuotrov kaosu današnjice. Nezadovoljstvo i izgubljenost u masi samo su veći prikaz problema koji proizlazi iz nedostatka reda u našim životima. Čovjek kao da se nekako odviknuo od toga da baš iz uloženog truda proizlaze toliko slatke nagrade – ako ne dobijemo točno ono što smo zamislili na prvu, praktički “na klik”, nismo više zainteresirani. Nema stege pri donošenju odluka, ali ni pri ostvarivanju naših snova i ideja. Probudimo se ujutro, dižemo se na jedvite jade, često se pitajući “A što meni sve ovo treba u životu?” (Znam to jako dobro – ovo jutro sam buljila u strop, pokušavajući se nagovoriti da odem u teretanu dok mi se u glavi vrtilo “Ne bih.”)

Neko “nulto” pravilo koje donosi ova knjiga jest kako je put do većeg dobra i višeg cilja najbolje prelaziti malim koracima. Primjerice, odrediti točno vrijeme u danu kada ćemo se buditi i namjestiti krevet svako jutro nakon što se ustajemo bi trebale biti prve stope u smjeru uređenja našeg životnog kaosa. Uređivanje našeg životnog kaosa bi nam trebalo omogućiti da postepeno postajemo bolja osoba, nakon čega slijedi da bi i svijet mic-po-mic počeo postajati boljim i ugodnijim.

Ovo nije knjiga samopomoći, već knjiga o samopomoći. Lako pomogne u promatranju društva kroz prizmu pojedinaca čije je preuzimanje osobne odgovornosti za većinu pojava u vlastitom životu ključ dostizanja osobnog, pa i zajedničkog boljitka. Jordan Peterson nije Mesija niti su njegovih 12 pravila za život novih 10 Božjih zapovijedi, ali jesu jasno upozorenje svima onima što žele promijeniti svijet da prvu pravu revoluciju mogu napraviti pospremanjem vlastite sobe.

Možete ju pronaći na stranicama knjižare Verbum.

Scroll to Top