fbpx

Zašto ih volimo: žene i “loši” dečki ili tko je bajronovski junak

Tko je bajronovski junak?

Prije nego što je uklizao neshvaćeni tip u kožnoj jakni i trapericama, po knjigama su se prešetavao originalni "loš" dečko, bajronovski junak.

Znate dobro na kakvog tipa mislim. Visok je i neodoljiv, ima prodorne oči i sardonično-sarkastičan smisao za humor. Ne mora nužno biti prelijep, ali žene neumorno padaju na njega. Često se ponaša kao pravi gad. No, uvijek ima tu jednu karakteristiku, taj jedan element, zbog kojeg vjerujemo da se može popraviti. Misteriozan je i inteligentan. Ne želi više ništa od ljubavi osim usputnog seksa. U modernoj literaturi ga poznajemo kao onog “lošeg” dečka: muškarca neprilagođenog društvenim konvencijama kojeg je toliko lako voljeti i mrziti u isto vrijeme.

Bajronovski junak

Susreli smo ih puno puta u romanima. I svaki put kada bih počela uzbuđeno skvičati na pojavu tog XY antijunaka, nije mi bilo jasno zašto žene, kao neku opću odrednicu našeg spola, volimo “loše” dečke. Heatcliff u Orkanskim visovima. Gospodin Rochester u Jane Eyre. Edmond Dantes u Grofu Monte Cristo. Popis bajronovskih junaka kroz literarnu povijest je podugačak.

I tako, dok sam nešto švrljala po internetu (najiskrenije, tražila sam fan art za roman), naišla sam na pojam “bajronovski junak”. Nekako je to odzvonilo na hrvatski jezik i književnost još iz srednje škole. Počela sam još više švrljati po internetu i pronašla kako su bajronovski junaci upravo ti moderni “loši” dečki.

Loši dečki svuda oko nas

“Ponosan čovjek, hirovit, ciničan, s prkosom u očima, a žalom u srcu. Nemili osvetnik koji prezire svoju vrstu, a sklon je tako dubokoj i snažnoj emociji.”

Lord Macaulay o bajronovskom junaku

Zašto onda bajronovski junak?

Postoji taj jedinstven magnetizam kod onovremenih i modernih bajronovskih junaka, bilo da su upakirani u kožnjake ili jašu na konjima. Zavrte glavama na takav način da ne ispuštamo knjigu iz ruku jer se nadamo kako ćemo ga pronaći na idućoj stranici. Mrzimo ih kad podlegnu svojim nesigurnostima, a volimo kad pokažu svoju mekšu stranu. Nismo jasne same sebi, a malo je sramotno za priznati da slinimo za fiktivnim likom.

No opet, tko kaže da, ako se pojavi ta jedna dovoljno spremna uhvatiti se u koštac s njim, neće postati upravo ona osoba kakvu sve mi naziremo ispod površine?

Scroll to Top