fbpx

Šest vrana (Šest vrana #01) – Leigh Bardugo

Recenzija romana Šest vrana Leigh Bardugo.

Što se dogodi kada spojite Oceanovih 13 i Olivera Twista? E pa, ako vas zanima, odgovor možete pronaći u knjizi Šest vrana Leigh Bardugo, koliko god „pljačka stoljeća“ i „siročići iz slumova“ zvučali otrcano i/ili nezanimljivo.

Kad god me muž uhvati kako čitam neki od YA romana, u ovom slučaju Šest vrana, bude mi neugodno. Razlozi su, rekla bi akademska zajednica, višestruki:

  • jer young adult doslovno znači romani za mlade, a ja već debelo gazim u kategoriji odraslih.
  • jer obično dobijem nekakav polukiseli komentar koji jasno da naznačiti kako je njegov ukus bogatiji, a među knjigama koje je pročitao se može pronaći i Kantova Kritika čistog uma.
  • jer to znači da će mi njegova hoh-noblovska indignacija prema mom plebskom repertoaru knjiga koje čitam kraljevski dignuti živac.
  • jer uvijek – ali uvijek – pita za radnju, natjera me da ju prepričam i onda mi se smije.

Što mislite odakle mi ova usporedba s Oliverom Twistom?

Dok sam čitala Šest vrana, upravo je ona označila jednu sasvim solidnu prepirku o tome kako to nije točno – jer Kaz. Samo da bi onda shvatila da da, ipak je malo twistasto i onda se još više naljutila.

Ipak, unatoč tome da se naših Šest vrana može nazvati i Zločinačkom družbom Pere Kvržice, to ne znači da takve zle objede treba uzeti u obzir..

Pljačka stoljeća

Jer Kaz Brekker, zločinački genije Ketterdama, saznao je za posao koji se ne smije propustiti. U isto vrijeme, to je i najopasniji pothvat koji je do sada poduzeo, kao i zločin koji ne može počiniti sam. Za ovu pljačku stoljeća potrebni su mu jedan strijelac, jedan stručnjak za eksplozive, jedna špijunka, jedna Srceparateljica i jedan osuđenik. Zajedno s Kazom, oni su šestero opasnih odmetnika, kako kaže naslovna. Hint-hint: baš zbog toga se roman zove Šest vrana.

Ipak, iako je okupio kremu zločinačkog miljea u Ketterdamu i uspješno ih otpravio u smjeru Fjerde, Kazov najveći uspjeh će biti ako se oni sami međusobno ne poubijaju.

Ono što ovu knjigu čini toliko fenomenalnom upravo je Kaz Brekker, puno mlađi Danny Ocean. Lako prepoznatljiv po svojim crnim kožnim rukavicama i štapu s drškom u obliku vrane. Inteligentan, snalažljiv i, u narodu bi se reklo, premazan svim mastima, Kaz nije tipični glavni lik kojeg mrzimo voljeti. On je onaj moralno sivi kriminalac kojeg jako volimo voljeti. A onda smo malo zabrinuti jer nam je jasno da simpamo za likom čije su rukavice odlične za sakriti krv. Koja ih, eto, tu i tamo zakapa nakon što nekoga svojski premlati štapom.

Šest vrana i serija Sjena i kost

Svemu tome u prilog ide to što ga zamišljamo kao Freddyja Cartera, glumca koji ga je glumio u seriji Sjena i kost. Iako za mene će Kaz uvijek izgledati kao fanart kojeg je napravila NanFe. (Nema na čemu, savjetujem da pogledate i ostale likove koje je crtala. Čisto da onda više ni jednoj od nas ni jedan od njih ne bude realističan kada budemo gledali drugu sezonu serije.)

Ne znam točno što je sa svim tim manijakalno-psihotičnim muškim likovima da su toliko privlačni. Ali, činjenica da uvijek nekako izaberem najgore za najdraže – bilo da se radi o Kazu, Victoru Valeu ili pak Mračnjaku, vjerojatno je signal za uzbunu. Možda nekakav razgovor sa psihologom, iako se volim tješiti da se jednostavno radi o tome da su tako napisani likovi životni i stvarni.

Koliko god psihotični kriminalci i sociopati to mogu biti.

“Kad svi znaju da si čudovište, ne moraš gubiti vrijeme na to da doista izvodiš čudovišne stvari.”

Leigh Bardugo

Šalu na stranu, Leigh Bardugo ipak je uspjela napisati odličan roman čiji likovi stvarno jesu životni i stvarni. I to ne samo zato što ih zamišljamo kao ful zgodne, s natruhama Henryja Cavilla ili Chrisa Hemswortha. Iako se radi o šestero mladih kriminalaca koji su odrasli u najgorim dubinama ketterdamskog podzemlja, lako se možemo poistovjetiti s njima, shvatiti ih i suosjećati sa životima koji nisu bili nimalo jednostavni.

Ropstvo, smrt bližnjih, izdaja, osveta i strah motivi su koje je autorica vrhunski razradila u Šest vrana. Isplela je priču o mladima koji ipak sanjaju o nečem više, boljoj budućnosti i životnoj sreći. Koliko god sve to zvučalo ozbiljno, savršen balans tako teškim elementima donose interakcije između likova koje vrve humorom i sarkastično-ciničnim šalama.

Interakcije među likovima

Nema onog teškog trenutka koji Jasper ne može olakšati. Ni bombe koju Wylan ne želi baciti. Ni one situacije u kojoj prepucavanje Nine i Matthiasa nije smiješno. Kaz barata suhim humorom kao svojim štapom. A Inej vas nasmije prije nego što ste shvatili da je uopće tu, kao prava Prikaza.

Isto tako, ako ste već čitali serijal Sjena i kost, moram vas razočarati. Grishaverse vas je već toliko navukao da vam nema pomoći. Radnja Šest vrana stilom je dosta drugačija od priče o Alini, no ipak dovoljno originalna da će ju biti pravi užitak čitati. Nema tu baš nekog epskog spašavanja svijetova, ali okretati ćete stranicu za stranicom. Kao da će naša planeta doživjeti kataklizmički sudar s asteroidom ako ne dođete do zadnje te iste večeri.

Knjigu bih, ukratko, preporučila svima jer dobar fantasy je uvijek dobar fantasy, bio on namijenjen za mlade ili ne. Na kraju krajeva, velika filozofkinja 21. stoljeća, Dara Bubamara, mudro je rekla kako voli sve što vole mladi. Osobno mislim da bi puno više umno profitirala kada bi čitala ono što čitaju oni, nego ljubila kada joj se ljubi.

Knjigu možete pronaći na stranicama knjižare Znanje.

Recenziju ostalih romana Leigh Bardugo možete pronaći ovdje.

Scroll to Top