fbpx
oblačić sreće

Brownie kolačići

Kao prilog knjizi Izvan reda najlogičniji su mi bili brownie kolačići jer meni osobno čokolada uvijek pomogne kad se moram skoncentrirati.
Browni kolačići i Izvan reda.

Knjiga Izvan reda: Još 12 pravila za život autora Jordana B. Petersona bila je nešto problematičnija za osmišljavanje kolača. No, kako to ide, u nedostatku bolje ideje, idemo s čokoladom. Tako sam se odlučila za brownie kolačiće – čokoladnu bombu užitka. I da, nema puno logike s obzirom da sama knjiga naglašava kako užitak nije put za sreću. Ali – čokolada pospješuje aktivnost mozga, a ne možeš Petersonove knjige čitati bez aktivnog razmišljanja.

Također nije loše što možeš malo kompenzirati ego nakon Petersonovog beskompromisnog seciranja problema društva i pojedinaca danas. Onako oštro i britko kako on zna, uz mnoštvo primjera i razlaganja koji, iako ti direktno ne kaže “‘Aj me poslušaj”, kažu ti isto to indirektno. Bila bi greška nazvati ovu knjigu nekakvim self-helpom jer, za razliku od mnoštva knjiga koje su trebale promijeniti živote, Izvan reda je to stvarno i uspjela. Slično kao i njena preteča, 12 pravila za život, koja je postala svjetski hit među svim uzrastima.

Znam da meni čokolada svaki puta pomogne pri koncentraciji, pa tako, da ne duljim, slijedi recept.

Sastojci za brownie kolačiće

 • 350 g tamne čokolade
 • 250 g maslaca
 • 3 jaja
 • 2 žutanjka
 • 250 g šećera u prahu
 • 110 g brašna
 • 1/4 praška za pecivo
 • malo soli

Izrada

 1. Otopiti čokoladu i maslac na pari.
 2. Paralelno miksati jaja, žutanjke i šećer dok se ne zapjene.
 3. Dodati otopljenu čokoladu pjenjačom polagano miješajući, a zatim i suhe sastojke. Paziti da ne izbijemo sav zrak iz smjese.
 4. Peći 20 minuta na 160°C.
 5. Brownie kolačići su gotovi kada na čačkalici ostaju samo mrvice.
 6. Ako želite, gotovi kolač možete posuti šećerom u prahu.

Preporučam jesti dok čitate Izvan reda.

Ostali članci

Slika romana Ljubav i neuroni autorice Ali Hazelwood.

Ljubav i neuroni – Ali Hazelwood

Ljubav i neuroni još je jedan ljubavni roman Ali Hazelwood, autorice romana Ljubavna hipoteza, čija radnja se odvija u akademskoj zajednici STEM-a.