fbpx

Izvan reda: Još 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Knjiga Izvan reda Jordana B. Petersona.

Knjiga Izvan reda: Još 12 pravila za život autora Jordana B. Petersona svojevrstan je nastavak bestsellera 12 pravila za život: Protuotrov kaosu.

Izvan reda i 12 pravila za život nastale su nakon velikog uspjeha Petersonovih pravila za život koje je objavio na jednoj internet stranici. Počevši od nekakvih osnova življenja uređenog života, Peterson daje savjete koji variraju od toga da pomilujete mačku ako ju sretnete na cesti do ophođenja prema samom sebi. Ipak, uspio je to napisati tako da knjigu možete praktički koristiti kao priručnik za život.

“Jednom nogom moramo stajati u redu, a drugom pokusno iskoračiti s onu stranu, onkraj reda.”

Jordan B. Peterson

Kao što sam već spomenula, Izvan reda napisana je kao nastavak na 12 pravila za život. Nakon što smo savladali kaos unutar sebe i onaj koji nas okružuje, svatko od nas bi zaključio da je tu priča gotova. Međutim, put prema napretku i poboljšanju nikada nije gotov. Peterson tako naglašava da i red može imati svoje mane, a naše znanje nikada nije potpuno. Problemi u našem uređenom životu mogu nastupiti ako zapadnemo u pretjeranu sigurnost i kontrolu.

Tematika Izvan reda

Granica, zamišljena linija između kaosa i reda tako je osnovna tematika knjige Izvan reda. Na koji način možemo žonglirati s onim što nam je znano i sigurno te onim što nam je nepoznato i potencijalno opasno? Kako možemo pronaći smisao i pravilno sami sebe usmjeriti u životu? To su samo neka od pitanja kojih se Peterson dotiče.

Osobno mi se knjiga sviđa jer se pravila sadržana u njoj mogu aktivno primjenjivati u životu. Ne radi se o knjizi sa samopomoć koja izlistava šablonske rečenice tipa “Budite sretni kako biste bili sretni.” Ne. Upravo suprotno – Peterson naglašava kako smisao života nije trčanje za srećom. Iako ju treba prihvatiti kad se ukaže, smisao treba tražiti u osjećaju odgovornosti. Sam taj proces prihvaćanja odgovornosti i težnje vrijednom cilju omogućuje pozitivne emocije.

Stranica knjige Izvan reda.

Ipak, ne vrti se cijela knjiga oko odgovornosti (iako ona je bitan motiv). Žongliranje s kaosom, postavljanje kvalitetnih ciljeva u životu, uzimanje odgovornosti i riskiranje neki su od elemenata koji doprinose različitim aspektima našeg života. Peterson tako piše o odnosima s ideologijama, ljubavnim odnosima, karijeri i zahvalnosti, razlažući ih do potankosti te dajući konkretne naputke za primjenu.

Istina, svi smo mi Petersona zapamtili kao “onog tipa koji kaže da moramo složiti krevet ujutro,” no to je samo prvi korak u pokoravanju životnog kaosa i uvođenju reda. Onaj drugi, mnogo bitniji, jest korištenje reda i kaosa kako bi naš život i živote onih oko nas ispunili zadovoljstvom. Mislim da je to pravi smisao koračanja onkraj reda.

Knjigu možete pronaći u knjižari Verbum, a uz nju preporučujem jesti brownie kolačiće.

Scroll to Top