fbpx

Blue Lily, Lily Blue (The Raven Cycle #3) – Maggie Stiefvater

blue lily lily blue

Blue Lily, Lily Blue treća je u nizu knjiga serijala Raven Cycle autorice Maggie Stiefvater, nastavak romana The Dream Thieves. I da, i ova knjiga je dobra.

Knjigoalarm: ako niste pročitali prethodne dijelove serijala, The Raven Boys i Dream Thieves, tekst u nastavku sadrži niz spoilera.

Priča započinje potragom za Maurom Sargent, Blueinom mamom koja je nestala u potrazi za svojim bivšim partnerom i Blueinim ocem, Artemusom. Jedino što znaju jest da je moraju tražiti u Cabeswateru, u špilji gdje su tri spavača: jedan koji je dobar, jedan koji je zao i jedan koji je između. Gansey je uvjeren da je Glendower među njima, Blue je sigurna kako želi naći svoju majku, pa se svi zajedno spuštaju u podzemne tunele koji su u stanju manifestirati njihove misli. Nakon nekoliko nezgoda, izlaze ispraćeni jatom gavrana koji uzvikuju: Rex Corvi, parate Regis Corvi. Kralj Gavrana, napravite put Kralju Gavrana.

Adam još uvijek pokušava shvatiti na koji način točno Cabeswater komunicira s njim uz pomoć Persephone, jedne od vidovnjakinja koja živi s Blue. Ganseyju u pomoć dolazi Malory, stari britanski znanstvenik s kojim je tražio ley linije po Engleskoj, a donosi još jednu u nizu neobičnosti vezanih uz Glendowera. Na jednom od istraživanja je pronašao staru tapiseriju koja je pripadala velškom kralju, a prikazuje tri žene s krvavo crvenim rukama koje izgledaju točno kao Blue.

Atipični, a voljeni likovi

Blue, Gansey, Adam, Ronan i Noah su me osvojili već u prvoj knjizi. Oduševljenje koje sam doživjela prilikom čitanja nije splasnulo ni s drugom knjigom, a onda je došla i treća, pa sam samo nastavila biti jednako sretna. Razlozi su višestruki.

Koliko god voljela čitati romane za mlade, često bih ostala razočarana zbog plošnih likova i radnje svedene na tipa u kožnjaku koji padne na samozatajni curetak predodređen da shvati tog neshvaćenog mužjaka pa ga suštinski promijeni. Ljubav, prevare, slomljena srca, sitne osvete i intrige poprilično su iskorišteni motivi koje je lako oprostiti u kvalitetno napisanoj knjizi (guilty pleasure je guilty pleasure), no ako s tim uparimo i loše pisanje, plače mi se već nakon prve stranice.

Čar Raven Cycle serijala je u atipičnim likovima (znam, znam – toliko puta sam ih nahvalila da se više ne mogu pogledati u ogledalo). Glavni ženski lik je Blue, suštinski pragmatično stvorenje, nastoji biti buntovna i divlja, na opću radost svoje majke. Ne uklapa se u svoju srednju školu i ne pronalazi nikakav interes u druženju s vršnjacima sve dok ne upozna raven boyse.

“Pitao se hoće li proći kroz svaku godinu svog života razmišljajući koliko je glup bio godinu prije.”

Margaret Rogerson

Ljubavni interes Blue, jedan od raven boysa i dečko predodređen da umre, Gansey je apsolutna suprotnost svim lošim dečkima o kojima smo čitale u ljubavnim romanima za mlade. I baš zato ga toliko volim. Najjednostavnije ga se može opisati kao karizmatičnog štrebera praktički opsjednutog mitskim Glendowerom i skoro pa nezainteresiranim za bilo što drugo. Hrpe knjiga, bilježnice prepune bilješki i rastresenost izazvana posvećenošću su ono što ga čini toliko šarmantnim. Osvježavajuće je čitati o glavnom muškom liku u YA knjizi koji je odjeven u kaki hlače i limun-žuti džemper, a ne crnu majicu i tetovaže.

A onda opet, iako knjiga ima elemente ljubavne priče, primarni fokus nije na njoj. Osnovni pokretač radnje je Glendower, mitski velški kralj kojeg Gansey traži godinama, otkad god ga je spasio od sigurne smrti. Glendower je prst sudbine koji petorku vodi postepeno do svoje grobnice, vodeći ih kroz niz pustolovina i proces sazrijevanja potpomognut paranormalnim, radiestezijom, pseudo-znanošću i sličnim pojavama.

Jer je o pubertetu jedino zanimljivo čitati ako je upleteno nadnaravno, magična šuma i pokoji duh. Mislim da rijetko tko inače ima strpljenja za učestale promjene raspoloženja ako nisu opravdane potragom za čarobnom grobnicom.

Knjigu možete kupiti na stranicama knjižare Znanje. O ostalim knjigama u serijalu sam također pisala na ovoj stranici (The Raven Boys, Dream Thieves i Raven King).

Scroll to Top