fbpx

Crveni ustanak (Crveni ustanak #1) – Pierce Brown

Roman Crveni ustanak, prvi dio istoimene trilogije.

Knjiga Crveni ustanak Piercea Brownea prvi je dio intrigantnog znanstveno-fantastičnog serijala istoimenog naziva.

Uvijek sam oprezna sa znanstvenom fantastikom. Preciznije, nisam neki iznimni fan svemirskih brodova i apstraktnih svemiraca (krivim sve horore ikad smještene u svemiru), no tu i tamo sam spremna dati priliku nekom zanimljivom naslovu. Već neko vrijeme sam tako imala na svojoj listi “knjiga za pročitati” knjigu Crveni ustanak, dio serijala Red Rising Saga autora Piercea Browna. Iskreno, nisam imala pojma o čemu se točno radi, jedno vrijeme sam krivo mislila da je glavni lik Darrow žensko i općenito sam ju izbjegavala jer mi se nije činila baš pretjerano interesantnom.

U principu, čekala sam “inspiraciju”.

Daleka budućnost knjige Crveni ustanak

Kad sam ju napokon počela čitati, dovršila sam sve tri knjige kroz tjedan dana, slično kao i Bridgertone. Bila mi je iznimno zanimljiva. Radnja je smještena u dalekoj budućnosti, a ljudi su kolonizirali cijeli Sunčev sustav. Preciznije, žive ispod površine Marsa i provode svoje živote u nastojanju da pripreme površinu za buduće generacije. Oni su Crveni (nisu komunisti, ne brinite), članovi najniže kaste u bojama označenom društvu budućnosti.

Njihov posao je upravo fizički rad – iskopavanje dragocjenih plinova koji bi trebali Mars učiniti nastanjivim. Jedan od Crvenih (nažalost, svaki put kad ovo pročitam u glavi vidim Staljina) na Marsu je Darrow, stanovnik grada Lykosa i radnik u rudnicima helija-3. Društvo Crvenih možete zamisliti kao radničko 1920-ih (ako ste gledali Peaky Blinderse, znate na što mislim) s elementima distopijskih društava.

Resursa ima malo i ograničeni su na najsposobnije pripadnike Lykosa, preciznije one koji izrudare najviše helija-3. Godinama je to bio isti klan Crvenih, Game, no Darrow je uspio taj mjesec dovesti svoj klan, Lambde, u vodstvo. Nagradu nisu dobili, što počinje u Darrowu buditi sumnju u vladajući sustav.

“Ja živim za tebe,” kažem ja tužno. Ona me poljubi u obraz. “Onda moraš živjeti za nešto više.”

Pierce Brown

Njegova žena Eo već odavno njeguje pobunjeničke misli i konačno ih saopći Darrowu u zabranjenom vrtu u utrobi Marsa gdje zajedno provedu noć. Sutradan su oboje uhićeni i kažnjeni bičevanjem, a usred svoje kazne, Eo počinje protestno pjevati zabranjenu pjesmu, za što je kažnjena vješanjem. Darrow, shrvan tugom, odluči ju slijediti i zakopa njeno tijelo, počinivši zločin protiv zakona za koji također biva kažnjen smrću.

Međutim, Darrow se probudi u skloništu terorističke skupine Aresovi sinovi koja se bori protiv Društva kojim dominira kasta Zlatnih. Ponude Darrowu osvetu, što on objeručke prihvati te ga genetskim inženjeringom fizički pretvore u člana Zlatnih, spremnog da iznutra uništi Društvo.

Možete pretpostaviti da se radnja nakon ovoga samo zahuktava.

Iz YA u “pravi” roman

Naizgled očiti negativci u knjizi su Zlatni: dekadentna, uljuljkana u sigurnost i bahata vrhuška društva spremna tlačiti druge za vlastitu profit. Ipak, Darrow, toliko spreman na osvetu i mržnju prema Zlatnima, među njima pronalazi prijatelje, one koji unutar svoje kaste odstupaju od norme. I tako je Crveni ustanak od običnog, pomalo dosadnjikavog young adult romana postala mega-hit.

Darrow je sazrio. Od poprilično plošno motiviranog i okarakteriziranog junaka, postaje netko tko raste dok saznaje nove stvari. Njegova mišljenja se mijenjaju, kao što to čine ona stvarnih ljudi, te donosi odluke sam za sebe. Velik problem likova u romanima za mlade je što ostanu na toj početnoj plošnosti. Percipirani negativci ostaju negativci – nema prostora za shvaćanje kako nije sve crno ili bijelo. Pierce Brown je probio te granice i stvorio uvjerljivog lika.

Uspio je objediniti nekoliko žanrova u svojim djelima, no po meni je najvažniji prijelaz iz romana za mlade u “pravi” roman jer je toliko vidljiv u samoj priči. Darrow od mladića prerasta u muškarca zajedno sa svojim shvaćanjima, u susretima s ljudima koji su mu prijatelji ili protivnici. Nema ultra jakih likova koji izvedu Wuxijev zahvat malim prstom iz Kung Fu Pande i sravne pola grada sa zemljom. Svi su jednaki u svojim sposobnostima i obično nijanse čine razliku između poraza i pobjede.

Mogla bih opjevavati ode Crvenom ustanku još neko vrijeme, ali neću. Reći ću samo da se nećete razočarati ako uzmete ovu knjigu i pročitate je. Znam da ja nisam.

Knjigu Crveni ustanak možete pronaći na stranicama knjižare Znanje.

Scroll to Top