fbpx

Dream Thieves (The Raven Cycle #2) – Maggie Stiefvater

dream thieves

Knjiga Dream Thieves autorice Maggie Stiefvater druga je u serijalu knjiga The Raven Cycle. O prvoj knjizi, The Raven Boys, opširno sam pisala u jednoj od prijašnjih objava.

Knjiga Dream Thieves autorice Maggie Stiefvater druga je u serijalu knjiga The Raven Cycle. O prvoj knjizi, The Raven Boys, opširno sam pisala u jednoj od prijašnjih objava.

Knjigoalarm: ukoliko još niste pročitali The Raven Boys, ne preporučam nastaviti čitanje članka zbog spoilera!

Nije tajna da sam bila oduševljena njome. Hvala Glendoweru, ni druga nije razočarala svojom imaginativnošću te sam i nju progutala u kratkom roku. Tu sam već naznačila prvi „plus“ serijalu – nije gubio na kvaliteti kako su knjige izlazile. Dapače, zadržala se neka opća razina kvalitete i draži. Bilo je jako jednostavno još jednom uroniti u svijet mističnog i ne-baš-sasvim-pseudo znanosti.

“Blue je bila malo zaljubljena u sve njih. Njihovu magičnost. Njihovu potragu. Njihovu užasnost i čudnost. Njene gavran-dečke.”

Margaret Rogerson

U drugom dijelu serijala naglasak je na Ronanu Lynchu i Adamu Parrishu koji prolaze nekakvu vrstu drugog, magičnog puberteta. Ronan tako priznaje svojim prijateljima da ima sposobnost iznijeti iz snova predmete o kojima sanja, kao njegov otac. Priča prati njegovo upoznavanje vlastite sposobnosti koja je uglavnom podložna njegovim osjećajima, slično kao što se Adam saznaje što je sve točno dobio u svojoj pogodbi s Cabeswaterom. Toj mističnoj šumi koju su pronašli u potrazi za velškim kraljem Glendowerom Adam je prepustio dio svoje svijesti u zamjenu za potpuno buđenje ley linije koja prolazi ispod nje i cijelog gradića Henriette, Virginia.

Naravno, nitko nije zaboravio Glendowera, a posebno Gansey kojeg svako toliko nešto omete u njegovoj pomalo opsesivnoj potrazi. Ovog puta je to plaćeni ubojica Gray Man, unajmljen kako bi pronašao mistični predmet Greywaren koji svom vlasniku daje moć da iz snova iznosi zamišljene predmete.

“Živi” likovi

Teško mi je izdvojiti nešto što mi se posebno sviđa kod ove knjige. Likovi su praktički živi, lako izražavaju emocije, a dijalozi i njihovi međusobni odnosi nisu usiljeni. Znate onaj osjećaj kad čitate knjigu i jednostavno ne možete sasvim točno odrediti zašto vas knjiga nije uvjerila u to što se događa (iako se radi o sasvim nemogućoj radnji)?

E pa, s ovim serijalom knjiga ne znate. Humor je i dalje tu, bilo kao katalizator spuštanja ili podizanja napetosti ili aspekt karakterizacije likova. Da se razumijemo, ne škodi smijati se dok čitate, samo nastojte ne piti nešto čim možete ofarbati stranice knjige.

“Nosio je polo majicu boje lososa koja je, po Blueinu mišljenju, bila paklenastija nego sve o čemu su raspravljali do tog trenutka.”

Margaret Rogerson

A onda opet, sami likovi nisu ostali isti kao oni koje smo upoznali kroz prvu knjigu. Nekako kao da su sazrjeli, a mi smo imali sreću i priliku upoznati njihovu nutrinu i sve ono što ih je napravilo takvima kakvi jesu. S likovima je rasla i radnja te postala jedan od mističnih elemenata u knjizi, prst sudbine koji magijski upravlja životima glavnih junaka i omogućava im da idu u pravom smjeru, da spoznaju sebe i svijet oko njih na jedan potpuniji, iako nesavršeniji način.

Knjiga Dream Thieves nije jedna od onih knjiga koju čitate kako bi vam promijenila život. Iskreno, uzeti ćete ju u ruke ako volite baš young adult žanr i uz to ste fan fantasyja. A ipak, ostavi vas nekako bogatijim, potakne vas na maštanje i sanjanje te, iako možda nećete moći iznositi mistične elemente iz svojih snova kao njen glavni junak, svakako ćete iznijeti neku određenu toplinu oko srca nakon što zatvorite njene korice.

Knjigu možete kupiti na stranicama knjižare Znanje, dok sam o ostatku serijala također pisala (The Raven Boys, Blue Lily, Lily Blue i Raven King).

Scroll to Top