fbpx

Raven King (The Raven Cycle #4) – Maggie Stiefvater

raven king

Posljednja knjiga u serijalu Raven Cycle, Raven King, počinje poprilično spektakularno. Gansey zna da će umrijeti do travnja.

Knjigoalarm! Ukoliko niste pročitali ostale knjige u serijalu (The Raven Boys, Dream Thieves i Blue Lily, Lily Blue) ne preporučam nastaviti čitanje članka zbog spoilera!

Posljednja knjiga u serijalu Raven Cycle, Raven King, počinje poprilično spektakularno. Gansey zna da će umrijeti do travnja. Neko vrijeme. No, iako se pomirio s tim, nikako ne može izaći na kraj s činjenicom da još uvijek nije ništa bliže tome da pronađe Glendowera. Svi oko njega, počevši od Blue, preko vidovnjakinja s kojima živi do njegovih prijatelja, znaju da je jedino rješenje pronaći mitskog kralja i tražiti da spasi Ganseyjev život.

Kuhinjski prozor se otvorio i Jimi je povikala, “Blue! Tvoji dečki su ispred i izgledaju kao da se spremaju pokopati truplo!”

Maggie Stiefvater

Ipak, to nije njihov jedini problem.

U Cabeswateru se probudilo drevno zlo, demon koji je počeo proždirati šumu i ley liniju na kojoj se nalazi, dovodeći u opasnost cijeli svijet. Točno kako su prorekle Maura i njezine prijateljice. U principu se cijeli serijal može svesti na ostvarivanje proroštava, samo što priča onda ne zvuči ni približno toliko zanimljivo.

Vrhunski kraj serijala

Bilo mi je teško čitati ovu zadnju knjigu. Ne zato što je bila loša, već jer sam bila toliko sretna dok sam ju čitala. Ništa me nije razočaralo. Gansey je ostao jednako ekscentričan, Blue je i dalje bila pragmatična buntovnica, Ronan je bio Ronan; divlji i tvrdoglav, Adam i Cabeswater su funkcionirali bez nekih većih problema, a Noah je nestajao i pojavljivao se kao, pa, duh.

Maggie je učinila priču jednom kompaktnom cjelinom kroz interakcije likova, zajedno sa svim nepodopštinama i pakosnim humorom toliko svojstvenim bliskoj skupini prijatelja. Prisjetimo se samo scene kada Ronan baci Noaha kroz prozor u knjizi Dream Thieves jer je, citiram, „već mrtav.“ Sve te sitnice doprinijele su oživljavanju raven boysa u mašti svakog od nas na gotovo opipljiv način.

Iako se radi o svijetu u kojem je paranormalno i pseudo-znanstveno standardna pojava. Već sam spomenula kako su ovi elementi, nasuprot standardnog vile-vilenjaci-i-magija fantasyja, učinili priču toliko drugačijom. Ezoterično je najčešće prisutno u horor romanima, no Raven Cycle nije ni blizu tom žanru.

Dapače, sviđa mi se koliko jednostavno i bez velikog o-moj-Bože-što-se-događa osjećaja opisuje sve nadnaravnosti koje okružuju naših pet Indiana Jonesa. Nikom nije čudno kada Gansey rašljama traži ley linije usred Virginije, kao ni mali gavran kojeg je Ronan iznio iz svojih snova. A Adam nije dvaput promislio kada se odlučio predati Cabeswateru da spasi svoje prijatelje, uključujući i Noaha koji godinama opsjeda Henriettu bez da je to itko primijetio.

“Sve će biti dobro. Spreman sam. Blue, poljubi me.”

Maggie Stiefvater

Ipak, ne smijemo zaboraviti da su Glendower i Cabeswater ono što ih je sve povezalo. Mistična potraga za kraljem koji je spasio Ganseyjev život dok je bio dijete povezala je tu skupinu čudaka i nedruštvenjaka u intimnu grupu prijatelja. Niz događaja van znanog vremena i prostora koji su opisani kroz serijal i ovu, posljednju, knjigu fantastičan je prilog najčešće nimalo magičnim formativnim srednjoškolskim godinama.

Obiteljsko nasilje, gubitak voljene osobe, shvaćanje vlastite seksualnosti i zloporaba opijata samo su neke od tema koje je Stiefvater obradila, na suptilan način dajući do znanja da odrastanje i sazrijevanje nije lako. Čak ni uz pomoć mitskih kraljeva i čarobnih šuma.

Knjigu možete kupiti na stranicama knjižare Znanje.

Scroll to Top