fbpx

Male žene, knjiga prva – Louisa May Alcott

male žene

Niz knjiga nas začara dok ih čitamo. No, rijetke ostanu s nama nakon što završimo sa zadnjom stranicom. Male žene jedna su od njih.

Postoji mnogo knjiga koje nas mogu začarati dok ih čitamo. Ipak, rijetke ostanu s nama i nakon što završimo sa posljednjom stranicom. Knjiga Male žene Louise May Alcott jedna je od njih. Ne promišlja teška filozofska pitanja i egzistencijalne krize, već upravo suprotno. Bavi se malim stvarima u svakodnevnom životu malih, običnih ljudi.

Pardon, malih žena.

Informacije o knjizi Male žene, knjiga prva. 308 stranica, prvi dio romana Male žene, ocjena 5 zvjezdica, komedija i bildungsroman, prikladna za 12+.

Prvi puta kada sam čula za ovu knjigu, odmahnula sam rukom. Iskreno – nije mi zvučala ni najmanje zanimljivo. Sentimentalna priča o skladnom životu četiri sestre nije nešto što bi moglo probuditi interes jedinog djeteta. Usto, konfliktni stavovi o tome jesu li Male žene zapravo klasik ili apsolutni šund nisu nimalo pomagali.

Male žene u popularnoj kulturi

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, to sam više čula za nju. Toliko puta su spomenute čak i u popularnoj kulturi (Prijatelji, sezona 3, epizoda 13) da su mi pomalo probudile interes. Kap koja je prelila čašu bila je knjiga Buđenje gospođice Prim. Tu se pronašla poprilična posvećenost literarnoj i životnoj vrijednosti ove knjige (bez brige, neću spoilati), pa sam otišla u knjižaru i kupila je.

Naravno, prvo sam kupila pogrešne Male žene. Vratila sam se kući s drugim dijelom knjige, apsolutno šokirana oko činjenice da sam “upala” u knjigu u pola radnje. Nikako mi nije bilo jasno tko su Beth, Jo, Amy i Meg, a onda sam vidjela da piše Knjiga druga. Kad sam sutradan došla ponovno u knjižaru (u drugu smjenu, čisto za slučaj da me netko zapamtio dan prije) i došla s prvim dijelom na blagajnu, uslužni prodavač mi je napomenuo kako knjiga ima nastavak, pa sam svoju sramotu morala podijeliti s njim. Moje kratko: “Znam, slučajno sam jučer kupila baš nju” je bilo popraćeno samo sa “Aha”. Na čemu sam jako zahvalna jer je ista stvar večer prije bila ispraćena konkretnim smijehom od strane mog muža.

I tako, kad sam napokon počela čitati knjigu, shvatila sam da sentimentalizam možda i nije toliko loš.

Epizode stvarnosti u jednoj obitelji

Iako se slažem s Corom Crawley iz serije Dowton Abbey kad je napomenula kako vas nitko ne upozori o odgajanju kćeri te “Mislite kako će biti Male žene, kad su u stvarnosti jedna drugoj za vratom od zore do večeri,” sentiment koji knjiga prenosi je, iako utopistički prikaz skladne obitelji, ispunjen malim epizodama stvarnosti. Sama nemam iskustva sa sestrama. No, toliko puta sam imala priliku vidjeti kako je i najgrđa svađa između sestara popraćena prešutnim isprikama i malim podmićivanjima.

Upravo takve male ljudske situacije prenose Male žene. Spomenute Beth, Jo, Amy i Meg March su, zajedno sa svojom majkom Marmee, glavne junakinje ove knjige. Radnja se odvija za vrijeme građanskog rata u Americi u kojem njihov otac sudjeluje kao vojni pastor.

Novac je nužna i dragocjena stvar – i plemenita, potrošen u pravu svrhu – ali nemojte misliti da je on prva i jedina nagrada za kojom treba težiti.

Louisa May Alcott

Najstarija sestra Meg upravo je “ušla u društvo”, to jest u dobi je kada traži supruga. Smatra se najljepšom i najelegantnijom od sestara. Mlađa Jo još je uvijek razigrana i nesretna jer ju ubrzo čeka sličan put. Mirna i tiha Beth od ostatka obitelji doživljavana je kao njihov anđeo koji vodi brigu o miru u obitelji. A najmlađa Amy je dijete koje sebe doživljava i više nego preozbiljno.

Radnja prve knjige

Prva knjiga tako prati razdoblje u odrastanju sestara do povratka njihovog oca kući. O drugoj ćemo pričati u idućoj recenziji, a nastavlja se na prvu, tri godine nakon što je ista završila. Marchevi su siromašna i skromna obitelj kojima su roditelji nastojali usaditi moralne i karakterne vrijednosti koje se kod njih smatraju pravim bogatstvom. Priča o sestrama March započinje sa pripremama za Božić u njihovoj kući. Raspravljaju o poklonima, svjesne da nemaju dovoljno novca za njih. S obzirom da je knjiga puna moralnih pouka, ova epizoda završava tako da su sestre odlučile kupiti majci Marmee poklone. Iz jednostavnog razloga – ona si ne može priuštiti ništa jer sve daje svojim kćerima.

Citat iz knjige Male žene, knjiga prva: "U redu, ja jesam sretna, i neću prigovarati, ali mi se čini da čovjek to više želi što više ima, zar ne?"

Ipak, te iste moralne pouke nisu sasvim jednosmjerne jer bi inače knjiga bila u potpunosti dosadna i nezanimljiva. Upakirane su u zakučaste priče toliko svojstvene stvarnom životu i svakodnevnim situacijama da je jasno zašto je ova knjiga nazvana jednom od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena: uči što znači biti žena. Iako je smještena u period kada je biti žena značilo biti majka i supruga, Alcott je uspjela na jedinstven način pokazati da to stvarno nije sve. I to na primjeru pet različitih žena u različitim dobima s totalno različitim karakterima.

Zašto pročitati Male žene?

Likovi u knjizi Male žene nisu savršeni, već svaka ima svoje mane koje pokreću njihove akcije i cijelokupnu radnju knjige, a u svakoj se možemo pomalo prepoznati. Tašta Meg, jezičava Jo, povučena Beth i samodopadna Amy kroz svoje odrastanje postaju zrelije i odraslije, razvijajući karaktere i bruseći oštre rubove, koje svi itekako imamo, upravo interakcijom sa svojom okolinom. Nisu zatvorene u okvire onoga što im nameće društvo, već razmišljaju svojom glavom (koja ih često uvali u nevolje) te su snažnih karaktera, neovisne i samostalne u svojoj brizi jedna o drugoj.

Iako možda krivo zvuči kada kažem da knjiga “uči što znači biti žena”, ona ipak radi upravo to. Meni osobno je pokazala kako svatko od nas ima ponešto na čemu treba raditi. Neću lagati pa reći kako do tada nisam imala pojma o tako nečem, ali nekako se svatko od nas uljuljka u vlastitoj nesavršenosti te izgubi potrebu za osobnim poboljšanjem. Ili, još bolje rečeno, osobno poboljšanje poistovjećujemo ne s brušenjem vlastita karaktera, već stručnim i poslovnim aspektom vlastitih života. Isto tako ne uzimamo u obzir da i drugi ljudi imaju vlastite probleme i mane.

Nema opasnosti da će istinski talent i istinska dobrota ostati nezamijećeni; pa čak i da jesu, svijest da ih imaš i rabiš u prave svrhe trebala bi ti pružiti dovoljno zadovoljstva, jer skromnost je prava tajna svake moći.

Louisa May Alcott

Male žene su tako idealno štivo za sve nas, da se malo podsjetimo kako ni mi ni drugi oko nas nisu savršeni. Preporučujem je svim ženama svih dobi jer će, čitajući toplu knjigu o svakodnevnici obiteljskog života, moći se nasmijati, rastužiti i iskreno razveseliti možda bolje shvativši sebe i druge žene oko njih.

Nije loša ni za muškarce jer će možda biti malo bolje u stanju razumijeti žene. Nećemo se lagati, itekako im je to potrebno.

Knjigu možete kupiti na stranicama knjižare Znanje i čitati dok uživate u Bethinoj piti od bundeve.

Scroll to Top